Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

classic Classic list List threaded Threaded
10 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Zhang Weiwu, Beijing
After successfully merged, it goes like this:

zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ oowriter2
/usr/lib/openoffice/program/javaldx: error while loading shared
libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file
or directory
/usr/lib/openoffice/program/soffice.bin: error while loading shared
libraries: libvcl680li.so: cannot open shared object file: No such file
or directory
zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libuno_sal.so
zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libvcl680li.so
zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I blackdown-jre
dev-java/blackdown-jre-1.4.2.02 *
        Blackdown Java Runtime Environment  [ http://www.blackdown.org ]
zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I openoffice
app-office/openoffice-2.0.0 *
        OpenOffice.org, a full office productivity suite. [
http://go-oo.org ]

looks to me this file libuno_sal.so.3 does exist on another machine
OpenOffice installation where it is installed by the 1.9 installer,
under programs folder.

Looks like a very obvious problem, why seems no discussion about it? Is
it just me who have this problem?
--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Ryan L
Zhang Weiwu wrote:

>After successfully merged, it goes like this:
>
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ oowriter2
>/usr/lib/openoffice/program/javaldx: error while loading shared
>libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file
>or directory
>/usr/lib/openoffice/program/soffice.bin: error while loading shared
>libraries: libvcl680li.so: cannot open shared object file: No such file
>or directory
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libuno_sal.so
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libvcl680li.so
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I blackdown-jre
>dev-java/blackdown-jre-1.4.2.02 *
>        Blackdown Java Runtime Environment  [ http://www.blackdown.org ]
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I openoffice
>app-office/openoffice-2.0.0 *
>        OpenOffice.org, a full office productivity suite. [
>http://go-oo.org ]
>
>looks to me this file libuno_sal.so.3 does exist on another machine
>OpenOffice installation where it is installed by the 1.9 installer,
>under programs folder.
>
>Looks like a very obvious problem, why seems no discussion about it? Is
>it just me who have this problem?
>  
>

Not sure if mine is related, but when running revdep-rebuild it gives me
a LOT of errors about openoffice needing some libraries and then
remerges OO2.0. All fine and dandy, but running revdep-rebuild again
afterward gives the same thing. I've done this about 4 times in a row.
Perhaps OO2.0 isn't handling its libraries correctly. Or maybe an ebuild
error?
--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

JesseZhao
2005/11/4, Ryan L <[hidden email]>:
> Zhang Weiwu wrote:
>
are you chinese,if you are chinese ,please give firefly OOo2 a try,
i think it will work well for you.

--
/****************************************
* Love in Gentoo-Linux  C and Python           *
* Look at my blog                                          *
* http://poorc.wordpress.com                       *
****************************************/

--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Bugzilla from bigfish@asmallpond.org
In reply to this post by Zhang Weiwu, Beijing
Zhang Weiwu wrote:

>After successfully merged, it goes like this:
>
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ oowriter2
>/usr/lib/openoffice/program/javaldx: error while loading shared
>libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file
>or directory
>/usr/lib/openoffice/program/soffice.bin: error while loading shared
>libraries: libvcl680li.so: cannot open shared object file: No such file
>or directory
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libuno_sal.so
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libvcl680li.so
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I blackdown-jre
>dev-java/blackdown-jre-1.4.2.02 *
>        Blackdown Java Runtime Environment  [ http://www.blackdown.org ]
>zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I openoffice
>app-office/openoffice-2.0.0 *
>        OpenOffice.org, a full office productivity suite. [
>http://go-oo.org ]
>  
>

Did you emerge the bin, or build from sources?  I emerged openoffice
with "-java", so I don't have any javaldx as part of my openoffice
installation.  But I do have libvcl680li.so, and libuno_sal.so:

carcharias program # ls -l libuno_sal.* libvcl680li.so
lrwxrwxrwx  1 root root      15 Nov  2 14:28 libuno_sal.so ->
libuno_sal.so.3
-r--r--r--  1 root root 1814568 Oct 23 18:12 libuno_sal.so.3
-r--r--r--  1 root root 3402428 Oct 23 18:12 libvcl680li.so
carcharias program # pwd
/usr/lib/openoffice/program
carcharias program # emerge -Dv --pretend openoffice

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild   R   ] app-office/openoffice-2.0.0  +curl -eds -gnome +gtk
-java +kde -ldap -mozilla -nas +xml2 +zlib 0 kB

-Richard

--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Bugzilla from bigfish@asmallpond.org
In reply to this post by Ryan L
Ryan L wrote:

> Not sure if mine is related, but when running revdep-rebuild it gives
> me a LOT of errors about openoffice needing some libraries and then
> remerges OO2.0. All fine and dandy, but running revdep-rebuild again
> afterward gives the same thing. I've done this about 4 times in a row.
> Perhaps OO2.0 isn't handling its libraries correctly. Or maybe an
> ebuild error?


If you have emerged the binary package, this is normal, because the
binary version sticks private versions of all libraries and even python
in the openoffice directory, where it can't be found without setting
LD_LIBRARY_PATH in the environment.  If you did merge the binary, update
/etc/make.conf to set SEARCH_DIRS_MASK="/usr/lib/openoffice".

-Richard
--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Ryan L
Richard Fish wrote:

> Ryan L wrote:
>
>> Not sure if mine is related, but when running revdep-rebuild it gives
>> me a LOT of errors about openoffice needing some libraries and then
>> remerges OO2.0. All fine and dandy, but running revdep-rebuild again
>> afterward gives the same thing. I've done this about 4 times in a
>> row. Perhaps OO2.0 isn't handling its libraries correctly. Or maybe
>> an ebuild error?
>
>
>
> If you have emerged the binary package, this is normal, because the
> binary version sticks private versions of all libraries and even
> python in the openoffice directory, where it can't be found without
> setting LD_LIBRARY_PATH in the environment.  If you did merge the
> binary, update /etc/make.conf to set
> SEARCH_DIRS_MASK="/usr/lib/openoffice".
>
> -Richard

Thank you sir! Worked like a charm! I just had to use lib32 instead of
lib since I'm on amd64, but still worked perfectly! Thanks!

--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Zhang Weiwu, Beijing
In reply to this post by Bugzilla from bigfish@asmallpond.org
Richard Fish wrote:

> Zhang Weiwu wrote:
>
>> After successfully merged, it goes like this:
>>
>> zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ oowriter2
>> /usr/lib/openoffice/program/javaldx: error while loading shared
>> libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file
>> or directory
>> /usr/lib/openoffice/program/soffice.bin: error while loading shared
>> libraries: libvcl680li.so: cannot open shared object file: No such file
>> or directory
>> zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libuno_sal.so
>> zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ locate libvcl680li.so
>> zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I blackdown-jre
>> dev-java/blackdown-jre-1.4.2.02 *
>>        Blackdown Java Runtime Environment  [ http://www.blackdown.org ]
>> zhangweiwu@Joe /usr/lib/openoffice/program $ qpkg -i -I openoffice
>> app-office/openoffice-2.0.0 *
>>        OpenOffice.org, a full office productivity suite. [
>> http://go-oo.org ]
>>  
>>
>
> Did you emerge the bin, or build from sources?

It took me one day to emerge from source. I tried SEARCH_DIRS_MASK but
that doesn't work for me.

>   I emerged openoffice with "-java", so I don't have any javaldx as
> part of my openoffice installation.  But I do have libvcl680li.so, and
> libuno_sal.so:
>
> carcharias program # ls -l libuno_sal.* libvcl680li.so
> lrwxrwxrwx  1 root root      15 Nov  2 14:28 libuno_sal.so ->
> libuno_sal.so.3
> -r--r--r--  1 root root 1814568 Oct 23 18:12 libuno_sal.so.3
> -r--r--r--  1 root root 3402428 Oct 23 18:12 libvcl680li.so
> carcharias program # pwd
> /usr/lib/openoffice/program
> carcharias program # emerge -Dv --pretend openoffice
>
> These are the packages that I would merge, in order:
>
> Calculating dependencies ...done!
> [ebuild   R   ] app-office/openoffice-2.0.0  +curl -eds -gnome +gtk
> -java +kde -ldap -mozilla -nas +xml2 +zlib 0 kB
>
> -Richard
>
More helpful debug message:

Joe /usr/lib/openoffice/program # ls -l libuno* libvcl*
ls: libvcl*: No such file or directory.
lrwxrwxrwx  1 root root 26 11月  1 23:52 libuno_cppuhelpergcc3.so ->
libuno_cppuhelpergcc3.so.3
lrwxrwxrwx  1 root root 16 11月  1 23:52 libuno_cppu.so -> libuno_cppu.so.3

Joe /usr/lib/openoffice/program # ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -Dv
--pretend openoffice

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild   R   ] app-office/openoffice-2.0.0  +curl +eds +gnome +gtk
+java -kde +ldap +mozilla -nas +xml2 +zlib 0 kB

Total size of downloads: 0 kB

--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Bugzilla from bigfish@asmallpond.org
Zhang Weiwu wrote:

>It took me one day to emerge from source. I tried SEARCH_DIRS_MASK but
>that doesn't work for me.
>  
>

Yes, the SEARCH_DIRS_MASK is only for revdep-rebuild and for those who
merged the binary package.  You do not need it when merging from source,
and has no effect on your ability to start OOo.

>These are the packages that I would merge, in order:
>
>Calculating dependencies ...done!
>[ebuild   R   ] app-office/openoffice-2.0.0  +curl +eds +gnome +gtk
>+java -kde +ldap +mozilla -nas +xml2 +zlib 0 kB
>  
>

Well, these USE flags are quite different than what I use, so comparing
to my system is probably not useful.

But, could you try an "equery check openoffice", and see if it reports
any problems?

I remember that when I compiled OOo2, it took over 3Gb of space in /var,
and my /usr/lib/openoffice directory is using 228M.  Maybe you ran out
of disk space at some point during the merge, which is why you are
missing files???

-Richard

--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Zhang Weiwu, Beijing
Richard Fish wrote:

> Zhang Weiwu wrote:
>
>> It took me one day to emerge from source. I tried SEARCH_DIRS_MASK but
>> that doesn't work for me.
>>  
>>
>
> Yes, the SEARCH_DIRS_MASK is only for revdep-rebuild and for those who
> merged the binary package.  You do not need it when merging from
> source, and has no effect on your ability to start OOo.
>
>> These are the packages that I would merge, in order:
>>
>> Calculating dependencies ...done!
>> [ebuild   R   ] app-office/openoffice-2.0.0  +curl +eds +gnome +gtk
>> +java -kde +ldap +mozilla -nas +xml2 +zlib 0 kB
>>  
>>
>
> Well, these USE flags are quite different than what I use, so
> comparing to my system is probably not useful.
>
> But, could you try an "equery check openoffice", and see if it reports
> any problems?
>
> I remember that when I compiled OOo2, it took over 3Gb of space in
> /var, and my /usr/lib/openoffice directory is using 228M.  Maybe you
> ran out of disk space at some point during the merge, which is why you
> are missing files???
>
> -Richard
>
I don't understand: if it run out of space, how comes the package marked
as installed. I have about 3.8G free hdd space though.
zhangweiwu@Joe ~ $ equery check openoffice
[ Checking app-office/openoffice-2.0.0 ]
 * 880 out of 880 files good

I think I can try compile with your USE flags later.
--
[hidden email] mailing list

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Is it just me? Or everyone has this openoffice2 problem?

Bugzilla from bigfish@asmallpond.org
Zhang Weiwu wrote:

>Richard Fish wrote:
>  
>
>>Zhang Weiwu wrote:
>>    
>>
>>>These are the packages that I would merge, in order:
>>>
>>>Calculating dependencies ...done!
>>>[ebuild   R   ] app-office/openoffice-2.0.0  +curl +eds +gnome +gtk
>>>+java -kde +ldap +mozilla -nas +xml2 +zlib 0 kB
>>>      
>>>
>>Well, these USE flags are quite different than what I use, so
>>comparing to my system is probably not useful.
>>
>>But, could you try an "equery check openoffice", and see if it reports
>>any problems?
>>
>>I remember that when I compiled OOo2, it took over 3Gb of space in
>>/var, and my /usr/lib/openoffice directory is using 228M.  Maybe you
>>ran out of disk space at some point during the merge, which is why you
>>are missing files???
>>
>>-Richard
>>    
>>
>I don't understand: if it run out of space, how comes the package marked
>as installed. I have about 3.8G free hdd space though.
>  
>

Well, it should have failed...but it is the only explanation I can think
of that would account for why you are missing libraries, other than
filesystem corruption and the libraries being moved to lost+found.  My
guess is 3.8G is close to being enough, but not quite, because you must
have room for the compiled sources plus an install template (~225M),
plus the installed files (~225M).  Also, I don't have an exact figure on
the amount of space necessary to build OOo, since I wasn't paying very
close attention, but I do know that it was well over 3G.

>zhangweiwu@Joe ~ $ equery check openoffice
>[ Checking app-office/openoffice-2.0.0 ]
> * 880 out of 880 files good
>  
>

Hmm, I think there is something bad here.  My check of openoffice shows
2674 files.  I doubt such a huge difference can be attributed to USE flags.

>I think I can try compile with your USE flags later.
>  
>

Unless you want to merge large parts of KDE as well, I wouldn't! ;-)

But you might try to free up some space and build again.  Deleting old
distfiles is usually enough to free up a gigabyte or so.  Also, remember
that with ext3, running out of inodes is just as bad as running out of
space, so if you use ext3, you might want to make sure you have plenty
available with "dumpe2fs -h | grep 'Free inodes'".  The sources are
nearly 100000 files, so I would say that 150000 available inodes should
be sufficient for an OOo build.

Of course, you could also just merge the -bin and be done with it. :-)

-Richard

--
[hidden email] mailing list