Pegasos II + Radeon 9000: No DRI and wrong colours for OpenGL

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Pegasos II + Radeon 9000: No DRI and wrong colours for OpenGL

Johannes Geiss-2
Hi there,

I updated my xorg-server to the latest version 1.5.3-r6 and now my X11
performance for OpenGL (Mesa 7.3-r1) is bad and has wrong colours (eg.
glxgears).

grep -e "\[drm\]" Xorg.0.log

(II) [drm] DRM interface version 1.3
(II) [drm] DRM open master succeeded.
(II) RADEON(0): [drm] Using the DRM lock SAREA also for drawables.
(II) RADEON(0): [drm] framebuffer handle = 0xc0000000
(II) RADEON(0): [drm] added 1 reserved context for kernel
(II) RADEON(0): [drm] installed DRM signal handler
(II) RADEON(0): [drm] register handle = 0x29000000
(II) RADEON(0): [drm] Added 32 65536 byte vertex/indirect buffers
(II) RADEON(0): [drm] Mapped 32 vertex/indirect buffers
(II) RADEON(0): [drm] failure adding irq handler, there is a device
already using that irq
[drm] falling back to irq-free operation
(II) RADEON(0): [drm] Initialized kernel GART heap manager, 5111808
(II) RADEON(0): [drm] removed 1 reserved context for kernel
(II) RADEON(0): [drm] unmapping 8192 bytes of SAREA 0xf1076000 at
0x48024000
(II) RADEON(0): [drm] Closed DRM master.

grep -e "^(EE)" Xorg.0.log

(EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
(EE) AIGLX error: drmOpenOnce failed (Operation not permitted)
(EE) AIGLX: reverting to software rendering
(EE) PreInit returned NULL for "MOSIC      SPEED-LINK Competition Pro"
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed
(EE) PreInit returned NULL for "MOSIC      USB 2A4K  GamePad"
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed

It seems to be a problem with AIGLX (drmOpenOnce failed). But I have

Section "DRI"
        Mode 0666
EndSection

and

Option  "BusType"       "PCI"

in my xorg.conf

Does anybody have a suggestion?

Thanks for any help
Johannes
--

------//--------------------------------------------------------------
     //    Johannes R. Geiss       Zaurus, Pegasos, Amiga and C64 user
 \\ //                   PGP at http://home.arcor.de/jgeiss/pgpkey.txt
--\X/-----------------------------------------------------------------

signature.asc (205 bytes) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Pegasos II + Radeon 9000: No DRI and wrong colours for OpenGL

Johannes Geiss-2
On Wed, 2009-06-10 at 14:33 +0200, Johannes Geiss wrote:

> I updated my xorg-server to the latest version 1.5.3-r6 and now my X11
> performance for OpenGL (Mesa 7.3-r1) is bad and has wrong colours (eg.
> glxgears).

I did a little investigation of my problem and saw this:

xorg-server-1.5.3-r6 has a library called libglx.so. This library uses

        drmOpenOnce(NULL, "pci:0001:01:08.0", ...)

to get the graphics card.

lspci reports

        0001:01:08.0 VGA compatible controller:
        ATI Technologies Inc Radeon RV250 If [Radeon 9000] (rev 01)

So the PCI Bus ID seems to be correct.

libdrm-2.4.5 has the function drmOpenOnce(). This function goes down to
drmOpen(NULL, "pci:0001:01:08.0") and
drmOpenByBusid("pci:0001:01:08.0").

Now drmGetBusid(fd) is called and returns "pci:0000:01:08.0". Which is
wrong, because it differs from the original PCI Bus ID. So my graphics
card will not be used with hardware accelerated OpenGL.

drmGetBusid() calls the kernel module drm via IOCTL
DRM_IOCTL_GET_UNIQUE. (see file drm_ioc32.c). So is it a bug in the
kernel? Whom can I report this?

Thanks for any suggestions
Johannes
--

------//--------------------------------------------------------------
     //    Johannes R. Geiss       Zaurus, Pegasos, Amiga and C64 user
 \\ //                   PGP at http://home.arcor.de/jgeiss/pgpkey.txt
--\X/-----------------------------------------------------------------

signature.asc (205 bytes) Download Attachment